Energidesign og bygningsfysikk

Fagskolen Telemark tilbyr høsten 2019 et nytt kurs i Energidesign og bygningsfysikk. Vi legger vekt på at deltakerne skal kunne lære og anvende energiberegninger i energi-simuleringsprogrammet SIMIEN.
Smarthus

Ønsker du å utvide eller endre ditt arbeidsområde? Energi- og klimautfordringene engasjerer sterkt i samfunnet. Kravene til å bygge eller rehabilitere bygg til å bli mer energi- effektive står sterkt i fokus. Dette er en utvikling som vil forsterkes i årene fremover. For å møte markedet for energieffektivisering er kompetente bransjeaktører sentralt.

Kurset vil gi deg kompetanse innenfor fagområdene energirådgivning, Simien, bygningsfysikk og energivurdering av bygg.

Oppstart på Fagskolen i Oslo og Akershus på Økern torsdag 24. og fredag 25 oktober 2019.

Torsdag starter vi opp kl. 10 00 og du som kommer kan sannsynligvis reise hjemmefra samme dag.

Adresse: Kabelgaten 10-12, 0580 Oslo.

Enkel korrespondanse med buss fra Gardermoen til Økern.

Generelt om kurset:

Kurset er godkjent av Enova og tilpasset deltakere både fra elektrobransjen, VVS- bransjen og byggebransjen.

Etter avsluttet kurs kan du jobbe som Energirådgiver og søke Enova om ENØK- tilskudd!

Punkt

Kl

10-16

10 00 Introduksjon. Gjennomgang av emner.

11 00 Energiteknikk

12 00 lunsj

12 30 Energiteknikk, forts.

14 00- 1530 Besøke Avantor Nydalen energisentral, Nydalsveien 28. Se hjemmesiden

Hans Ole

Kuben, Oslo

09-15

12 00- 13 00 Vigdis Sværen, Integra: Automatisering og digitalisering. Se hjemmesiden

13 00- 15 00 Oppsummering

Kuben, Oslo

Bygningsfysikk

U- verdier

Kuldebroer

Valg av gjennomgående prosjekt

Simien, energiberegningsprogram

Simulering av et bygg, legge data inn i Simien

Tekniske data i Simien

Tolkning av ut- data

Varmetap

Varmetilskudd

Oppvarmingsbehov

Termografering - analyse av data

Ventilasjon

Internlaster

Lysdesign

Inneklima

Godkjenning i henhold til TEK 17

Passivhus

Simien

Byggets infrastruktur

NKOM- lover, forskrifter. NEK 700

17-20

Overordnet struktur i styresystemer og SD- anlegg

Integrasjon

KNX, feltbusser

PoE- Power over ethernet

ITB rollen,

lover, regler og standarder

EPC- kontrakter

17-20

Simien sett i sammenheng med energitekniske betraktninger rundt et bygg.

Breeam In-Use, forvaltningsverktøy.

17-20

Enova, veien mot lavutslippsamfunnet.

10-16

Oppsummering.

Gjesteforeleser (Navn kommer)

Hel dag

Kuben Oslo

09-16

Eksamen, høring prosjekt

Hel dag

Kuben Oslo

Med forbehold om endring av datoer og klokkeslett

I utdanningen gjennomfører studentene et tverrfaglig selvvalgt prosjekt med en muntlig eksamen.

Karakterskala A-F hvor A er best.

Kurset har et omfang tilsvarende 15 studiepoeng

Se reportasje fra

ITB- aktuelt

VVSforum

Etter avsluttet kurs kan du gjøre utfordrende energivurderinger for kunder, blant annet med Simien- programmet som et godt hjelpemiddel for dette. Innholdet i kurset gir deg kunnskaper innenfor ventilasjon, vinduer, lys, varmepumper, - både vann og luftbårne systemer. Videre vil du får en inngående kunnskap i hva som er viktig ITB- rollen.

Godkjenningen fra Enova gjelder på bygg inntil 1000 m2.

Du vil også bli kjent med Breeam Nor, Norges ledende verktøy for miljøklassifisering av bygg

Du vil få en grunnleggende innføring i Bygningsautomatisering. Gjennom kurset vil du få tilgang til e- læringsplattformen Fronter, AdobeConnect og all annen nødvendig programvare. Vi bruker en lukket facebook- gruppe til daglig kommunikasjon.

Studenten får relevante individuelle innleveringsoppgaver. Utdanningen avsluttes med muntlig tverrfaglig eksamen basert på prosjektoppgaven.

Kurset gir deg en realkompetanse tilsvarende 15 studiepoeng.

Du vil få utstedt modulkompetansebevis fra Fagskolen Telemark. Du vil få et eget kompetansebevis på gjennomført modul i energiberegningsprogrammet Simien.

Studiet gjennomføres over ca. 7 måneder. Vi tar forbehold om et tilstrekkelig antall påmeldte

Klikk her for å fylle ut påmeldingsskjema

Lengre nede i artikkelen finner du gjennomføringsplan for utdanningen.

Eksamen er et tverrfaglig prosjekt med muntlig eksamen.

Kursets innhold er tilpasset elektrobransjen, VVS- bransjen og byggebransjen.

Prosjektledere

Saksbehandlere

Selgere

Fagarbeidere og montører med interesse for faget.

Videre også rådgivere, forretningsutviklere og eiendomsforvaltere som har ønske om å bygge opp og styrke forretningsvirksomhet knyttet til energiløsninger og tjenester.

Søkere uten formell fagskoleutdanning får vurdert sin realkompetanse som grunnlag for inntak til studiet. I praksis innebærer dette at vi vurderer søkere med relevant fagbrev og praksis.

Studiet passer for studenter som ønsker å kombinere studier med jobb.

Studentene lærer både om det "grønne skifte", byggeskikk, bygningsfysikk, lysanlegg, oppvarming, vannbåren varme, varmepumper, energisentraler, ventilasjon, inneklima, økonomi samt hvilke styringsdokumenter (lover og forskrifter) som ligger til grunn. Se framdriftsplan lengre nede.

Denne utdanningen vil kvalifisere deg til å ta posisjon som energirådgiver og rådgiver på energieffektive løsninger.

Alle faggrupper leverer sine produkter til et bygg, uavhengig av hverandre. For å oppnå maksimal energieffektivisering i et bygg er det viktig å lære seg fagspråket til andre faggrupper og lære systemforståelse. Vi tar høyde for dette. Derfor er ikke denne utdanningen preget av dybdeundervisning, men heller orienterende undervisning som skal utvikle systemforståelse hos studentene.

Søkere uten formell ingeniør/ fagskoleutdanning får vurdert sin realkompetanse som grunnlag for inntak til kurset. (Fem år eller mer)

Kontakt Rita, skolens rådgiver: Rita.Helen.Immerstein@t-fk.no